Wat is nu precies een ‘editor’?
Een editor (letterlijk vertaald als ‘bewerker’) wordt gebruikt om inhoud aan te maken of te bewerken op de pagina’s binnen WordPress. Denk hierbij onder andere aan tekst cursief maken, in het vet zetten of een afbeelding invoegen. De ‘klassieke’ editor maakt gebruik van het WYSIWYG-principe – What You See Is What You Get. Dit betekent dat je als gebruiker meteen het resultaat ziet van jouw aanpassing in de editor. De afgelopen jaren is er echter niet veel veranderd aan deze klassieke editor, waardoor het volgens de WordPress-community (lees: vrijwilligers) tijd was voor een update.
Hier komt Gutenberg, de nieuwe standaard
Deze update kwam er in de vorm van Gutenberg. Die sinds het uitbrengen van WordPress 5.0 op 7 december 2018 zijn intrede heeft gemaakt en de ‘klassieke’ editor heeft vervangen. Er waren toch wel wat beperkingen in vrijheid binnen de klassieke editor, wat het niet altijd gebruiksvriendelijk maakte voor de gebruiker. Het doel van Gutenberg is dan ook om WordPress éénvoudiger en intuïtiever te maken voor de gebruikers. Je hoeft dus helemaal geen technische kennis te hebben om jouw website op te vullen met inhoud.
De klassieke editor kan vergeleken worden met bijvoorbeeld Microsoft Word, waar vooral de focus ligt op enkel tekst. Met de komst van Gutenberg verschuift de focus van pure tekst naar de inhoud zelf. Met Gutenberg zal je een pagina kunnen samenstellen aan de hand van verschillende blokken. Je zal als het ware zelf jouw pagina in elkaar kunnen puzzelen. Zo kan je niet enkel makkelijk tekst toevoegen, maar ook bijvoorbeeld video’s, galerijen, een quote, een geluidsfragment,… Een groot voordeel tegenover de klassieke editor is dat binnen Gutenberg de content in de editor en de weergave op de website structureel hetzelfde zal zijn. Binnen Gutenberg is het voor ons, als ontwikkelaar, ook mogelijk om zelf blokken op maat te gaan ontwikkelen. Dit is zeer handig voor grotere websites.
Je kan de volgorde van deze blokken op elk moment veranderen. Met enkele klikken kan je ook makkelijk een blok verwijderen of aanpassen. Wil je eenzelfde blok gebruiken op meerdere pagina’s? Geen probleem! Je kan elk blok instellen als een zogenaamd “Shared block” (herbruikbaar blok). Deze blokken zijn makkelijk te beheren op één centrale plaats.
Implementatie & Valkuilen
Het implementeren van Gutenberg in een WordPress website is als websiteontwikkelaar niet vanzelfsprekend. De compatibiliteit van Gutenberg met WordPress en zijn plugins was in de beginfase niet optimaal. Dit zorgde voor veel bugs tijdens de implementatie. Daarom leggen we ons bij Conversal helemaal toe op elke nieuwe update. De komst van Gutenberg zorgt er echter voor dat wij met veel meer verschillende situaties moeten rekening houden, gezien de vele mogelijkheden, en dus veel meer tijd spenderen aan de testfase. Het is belangrijk voor ons dat we Gutenberg pas integreren en voorstellen aan onze klanten, wanneer dit 100% op punt staat en we de perfecte kennis hebben om het systeem voor onze klanten zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Een voordeel hierbij is dat de code achter de inhoud steeds op een technisch, correcte manier opgebouwd is. Dit zal ervoor zorgen dat deze inhoud steeds correct wordt getoond in alle browsers (zoals bv. Google Chrome, Mozilla Firefox en EDGE), zowel op mobiele apparaten als op desktop.
Voor de meeste gebruikers zal Gutenberg even wennen zijn, maar dit is echt wel een enorme verbetering vergeleken met de oude, klassieke editor. Gutenberg betekent vooral veel meer vrijheid voor de gebruiker, maar er zijn ook enkele valkuilen! De gebruiker krijgt binnen Gutenberg enorm veel vrijheid om een pagina samen te stellen, wat ervoor kan zorgen dat de gebruiker door het bos de bomen niet meer kan zien. Zo kunnen de vele mogelijkheden voor verwarring zorgen. Dit zorgt er onrechtstreeks voor dat het aanpassen of aanmaken van inhoud aanvankelijk wel wat tijd in beslag kan nemen. Zoals eerder vermeld is Gutenberg ontwikkeld om het gebruiksgemak van de gebruiker te verhogen. De bovengenoemde valkuilen zijn dus eerder een kwestie van gewenning, want geloof ons: Gutenberg is echt wel een enorme verbetering tegenover de klassieke editor.
Conversal, jouw WordPress expert
Heb je een vraag over Gutenberg of over WordPress? Je kan gerust contact opnemen met onze experten! Als digitale partner helpt Conversal jou graag verder.