Soms wordt er verwacht dat een nieuwe website onmiddellijk voor een betere ranking in Google zal zorgen. Liefst van al staan we natuurlijk op nummer 1 in de populaire zoekmachine. Spijtig genoeg moeten we die droom doorprikken! Want het is helemaal niet makkelijk om meteen hoger te scoren in Google te staan.
Google gebruikt namelijk een complex algoritme dat jouw website op honderden factoren beoordeelt. Aan de hand van dat algoritme bepaalt de zoekmachine welke websites hoger scoren in Google.
Wij houden bij de bouw van een website steeds rekening met de elementen die beter scoren, maar soms kan het even duren voor Google al die factoren in kaart heeft gebracht en jouw site als dé referentie voor bepaalde zoektermen ziet.
Wanneer we een website ontwerpen en die technisch ontwikkelen, houden we altijd rekening met een aantal factoren die instaan voor de zoekmachine optimalisatie of SEO optimalisatie van jouw website.
De volgorde is willekeurig, want niemand kent het algoritme en er zijn honderden factoren. Hoeveel elk aspect effectief doorweegt binnen de beoordeling van Google zal per website verschillen. Google stuurt dit algoritme ook uiteraard continu bij. Wil je hoog scoren in Google, dan is het zeker aan te raden met deze factoren rekening te houden.
Om beter te scoren in Google, beginnen we meestal met de technische SEO optimalisatie. Dit houdt in dat je website technisch perfect in orde moet zijn om je kansen op scoren te verhogen.
De laadsnelheid van jouw website is één specifieke factor die van essentieel belang is. Laadt jouw website en al haar pagina’s snel in, en dit zowel op desktop, mobiel als tablet?
Belangrijk hierbij op te merken is dat de laadsnelheid vooral goed moet zijn voor de uiteindelijke gebruiker van je website, of die nu via een breedbandverbinding of mobiel internet je website bezoekt.
Om beter te scoren in Google heb je goede en relevante content nodig op jouw website. De zoekmachine leest namelijk jouw teksten en baseert zich op de woorden die je schrijft. Aan de hand van die informatie bepaalt Google of jouw website relevante informatie bevat over het zoekwoord.
Deze content kan je helpen om beter te ranken in zoekmachines:
Wees vooral origineel en zorg ervoor dat je niet de dertiende uit een dozijn bent.
Welke positie je behaalt hangt dus niet alleen af van een hele hoop beïnvloedbare factoren, het heeft zoals eerder gezegd alles met relevantie te maken. En vermits Google zoveel weet over zowel jouw website als over de persoon die de zoekopdracht invult in Google, kan het makkelijk bepalen welke pagina relevant is voor welke gebruiker.
Zoekopdrachten zijn vandaag de dag verschillend van persoon tot persoon, en ook de locatie van waaruit je Google gebruikt is van groot belang.
Google bepaalt de autoriteit van jouw website aan de hand van deze factoren die allemaal in de Google database te vinden zijn:
Wil je dit cijfer beïnvloeden? Dan moet je werk maken van al deze factoren en bovendien een gezonde dosis geduld uitoefenen om het effect waar te nemen!
Via Analytics ziet Google perfect hoe mensen je website beoordelen. Google gebruikt daarvoor factoren als bounce percentage, de tijd die mensen op je pagina spenderen en hoe vaak ze verder klikken naar andere pagina’s. Aan de hand van die informatie kan de zoekmachine bepalen of jouw website relevant is voor de zoekopdracht.
Heb je je website geoptimaliseerd met robots in gedachten? Dan kom je van een kale reis terug, want de kans is groot dat je bezoekers dit niet per se appreciëren en je website snel verlaten.
Besteed de nodige aandacht aan de gebruikservaring van jouw website om hoog te scoren in Google.
In dit artikel proberen we een beeld te schetsen van enkele zaken die van belang zijn om organisch hoog te scoren in Google. In de praktijk zijn er honderden factoren en niemand kent alle factoren en hoeveel elk aspect doorweegt binnen de beoordeling van jouw website bij Google.
Voor onze online marketing klanten doen we continu dergelijke optimalisaties, maar in de praktijk blijken ze anders te zijn voor elke klant. Het resultaat is ook telkens verschillend.
De sleutel is echter om te optimaliseren voor zowel Google, als voor je doelgroep. Wanneer dit niet in balans is dan zal het resultaat er meestal onder leiden.